Svensk startup först i världen med att verifiera företags påståenden – etablerar sig i Barcelona

Share:

admin

admin

VATI of Sweden med dotterbolag VERIFY Agency of Sweden etablerar sig i Barcelona. Som den första ackrediterade aktören i världen att verifiera företags påståenden, arbetar de nu med att tillgängliggöra utbildning och verifiering inom hållbarhet för fler företag världen över.

Barcelona blir VATIs första hubb utanför Sverige. Vår partner på plats, som kommer att hjälpa oss med etableringen, är Jessika Klingspor, en svensk väletablerad entreprenör som har drivit förändring i Barcelona sedan 2001. Med sin stora erfarenhet inom olika verksamheter har hon framgångsrikt kopplat nordiska kunder och talanger med Barcelonas pulserande ekosystem, vilket lett till skapandet av Nordics i Barcelona, en digital samarbetsplattform som syftar till att främja banbrytande samskapande mellan Norden och Barcelona.

En attraktiv destination för företag
– Barcelona erbjuder ett strategiskt läge, en blomstrande ekonomi, tillgång till talanger, ett stödjande entreprenöriellt ekosystem, en hög livskvalitet, tillgång till marknader och statligt stöd. Dessa faktorer gör Barcelona till en attraktiv destination för företag som vill expandera och växa, och skapar en dynamisk och spännande miljö för innovation och entreprenörskap, säger Jessika Klingspor.
Detta är något som även svenska inkubatorn Norrsken har identifierat och därför beslutat att investera 200 miljoner kronor i Barcelona och öppnar Norrsken Barcelona House, vilket kommer bli Europas största impact hubb.

Hjälper företag att bli verifieringsredo
Det nya EU-direktivet CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, som börjar gälla nästa år, innebär mer omfattande krav på företags hållbarhetsrapportering samt verifiering av hållbarhetsarbetet.
– Det finns många företag som ännu inte kommit tillräckligt långt i sitt arbete för att bli verifierade, särskilt gäller det små- och medelstora företag, som det finns många av i Barcelona. Dessa kan då få vår hjälp så att de både kan bli verifierade utefter EU-direktiven samt säkerställa ett mer hållbart företagande, säger Eva Vati, vd och grundare på VATI of Sweden och VERIFY Agency.
Att tidigt anamma ett transparent och verifierbart hållbarhetsarbete innebär en enklare övergång när EU-direktivet väl sätts i bruk. Dessutom skapar det en stark konkurrensfördel samt tillit genom ökad transparens.

Vibrerande hubb med stor potential
VATI har en ambition att växa internationellt och via hubbar runt om i världen erbjuda utbildningar, rådgivning samt verifiering av företags hållbarhetsarbete. Verifieringarna sker via dotterbolaget VERIFY Agency som är ackrediterade av Swedac, Sveriges nationella ackrediteringsorgan, att verifiera företags påståenden, inklusive hållbarhetsrapporter. Verifieringarna görs utifrån den internationella hållbarhetsstandarden ISO26000.
– Vi tror att Barcelona kommer att växa till att bli en av Europas största och mest vibrerande hubbar för teknik, startup-bolag och hållbarhetspåverkan, vilket är anledningen till att vi väljer att etablera vår första internationella hubb just här, förklarar Eva.
– Staden har även en stor potential att öppna dörrar till många andra delar av världen, framför allt är det porten till Latinamerika, tillägger Jessika.

Det finns en bubblande startup-scen och ett starkt entreprenörskap i Barcelona.

 

Spännande samarbete för goda affärer
Båda parter ser mycket fram emot samarbetet.
– Speciellt spännande är det att koppla ett företag från min hemregion i Skåne till Barcelona, som är ledande inom hållbarhet och först i världen med att erbjuda verifiering under ackreditering. Som någon som brinner för inre utveckling och hållbarhet är jag stolt över att se vart detta samarbete tar oss, säger Jessika.
– VATIs mission är att förena människor, företag och samhällen i en ömsesidig strävan att skapa en bättre värld genom att göra goda affärer, vilket detta samarbetet och etableringen i Barcelona är en del av, avslutar Eva.

 

OM VATI OF SWEDEN
Grundades: 2019
VATI erbjuder utbildningar inom hållbart företagande; Kundanpassade workshops och seminarier; Ett brett utbud av konsulttjänster där vi på ett effektivt och agilt sätt hjälper företag att integrera hållbarhet i sin affärsstrategi

www.vatiofsweden.com

OM VERIFY AGENCY OF SWEDEN
Grundades: 2021
Var först i världen med att bli ackrediterade för att verifiera företags påståenden enligt ISO17029.
Vår mission är att verifiera organisationers hållbarhetsarbete och därigenom stärka deras positiva påverkan för en bättre värld.

www.verifyagency.com

 

Eva Vati, VD och grundare av VATI of Sweden och VERIFY Agency, och vår partner Jessika Klingspor, väletablerad entreprenör och VD för Nordics i Barcelona. Barcelona blir VATI:s första hub utanför Sverige.

 

Stäng meny